Welke behandeling van 4 veel voorkomende angsten is effectief?

Gepubliceerd op 30 december 2024 om 17:52

Traumasensitief behandelen van 4 veel voorkomende angsten

 

Bij traumasensitief behandelen in bokstherapie wordt de boksring op een verantwoorde wijze therapeutisch ingezet. De ring staat metaforisch voor een bedreigende omgeving waarin controleverlies dreigt. De bokstherapeut fungeert hierin als externe factor waarop jij geen controle hebt en die jou confronteert met je angsten en overlevingsmechanismen. Hij leert je hoe jij jezelf kunt reguleren, het ongemakkelijke gevoel te omarmen en om hierop anders te reageren dan je vroeger deed. Met deze positieve ervaring krijg je nieuw zelfvertrouwen dat je overtuigend kunt handelen in je dagelijkse leven. De traumatische ervaring van vroeger verdunt hierdoor steeds meer. Hierdoor zullen triggers je steeds minder van slag brengen. Het effect is meer rust in je hoofd en minder spanning in je lijf.

Kijk onder Traumaverwerking in de boksring: wat zijn de voor- en nadelen? voor het effect van boksen op traumaverwerking of maak een afspraak voor een kennismaking.

 

Hoe lichaamsgerichte therapie helpt om angsten te overwinnen



1. Angst voor controleverlies


Soms raak je de controle over jezelf kwijt ten gevolge van triggers die je rechtstreeks terugbrengen naar een jeugdtrauma. Verlies van controle geeft een gevoel van angst, machteloosheid en mentale ineenstorting. Je weet even niet meer wat te doen. Je autonome zenuwstelsel neemt het dan over en beschermt je (onbewust) door in een primaire overlevingstand te schieten met een vecht-, vlucht-, please- of bevriesreactie.

 

Dit zijn oude gedragspatronen die zich al sinds je jeugd blijven herhalen. Toen dienden deze overlevingsmechanismen een doel, namelijk om jouw veiligheid te waarborgen. Maar nu zijn deze copingstrategieën overbodig geworden. Het vraagt moed om dit oude gedrag en je oude denkpatronen te (h)erkennen en ze daarna los te laten. Iets loslaten wat je toen zo heeft geholpen maar je nu in de weg zit. Leren om er ander, beter passend gedrag tegenover te stellen. De nieuw opgedane ervaring geeft je een positiever zelfbeeld, je overschrijft als het ware de negatieve gevoelens van je vroegere ik.


2. Angst voor confrontatie


Wanneer je niet overtuigd bent van de kans op succes dan neem je liever geen initiatief. De primaire reactie is dan "vluchten": je gaat confrontaties liever uit de weg. Of je toont "freeze"- gedrag waarbij je veilig in je comfortzone blijft uit angst voor de spreekwoordelijke klappen. Je gaat risico's vermijden.


Angst om te confronteren vertaalt zich in de boksring als uit contact gaan, als afwachten, onnodig ruimte laten vallen of niet durven aanvallen. De bokstherapeut zal dit opmerken en je uitdagen om uit je veilige haven te komen. Lukt je dit je eenmaal dan werkt dit zeer bevrijdend. Je hebt geleerd om mensen op een neutrale maar duidelijke manier weerwoord te geven of je persoonlijke fysieke grenzen aan te geven. Dit zal zich positief vertalen naar situaties in je privéleven, je bent persoonlijk gegroeid.


3. Angst voor kwetsbaarheid

 

Veel mensen proberen krampachtig controle te krijgen over een oncontroleerbare situatie. Ze doen dit door de primaire reactie "vechten". Je bouwt een muur van onkwetsbaarheid om je heen door soms boos, laatdunkend of overdreven heftig te reageren. Vanuit angst sla je letterlijk en figuurlijk mensen van je af. Je wilt het gevoel van kwetsbaarheid koste wat kost vermijden en kiest als taktiek "de aanval is de beste verdediging". Het kost echter bakken energie om jezelf groot te houden en je staat altijd "aan". Vaak is dit ook de oorzaak van fysieke klachten. Onbewuste spierspanning zorgt voor slechtere doorbloeding van weefsels en organen. Je lijf is continu in een staat van alertheid, staat in een overlevingstand.

 

Deze angst voor kwetsbaarheid vertaalt zich in de boksring in het uitvoeren van vaak ongecontroleerde aanvallen met verlies van lichaamsbewustzijn, met een starre houding en het snel opbranden van energie. Je bokstherapeut oefent samen met jou om ontspannen te blijven in een stressvolle situatie. Dit vraagt om het trainen van je lichaamsbewustzijn, het oppikken van signalen in je lijf. Hiermee neemt je zelfvertrouwen toe en daalt de noodzaak om direct "terug te slaan" of je krampachtig groot te houden. Zo kun je meer ontspannen en met minder angst in contact blijven met de ander. Hierdoor kan je muurtje steeds verder worden afgebroken en kun je veilig je emoties toelaten (bij jezelf) en je gevoelens aan anderen laten zien. Hierdoor gaat men zien wie jij echt bent. Kwetsbaarheid wordt je kracht!


4. Angst voor afwijzing

 

De vierde defensieve reactie is "pleasen": het jezelf wegcijferen, teveel meebewegen met de ander, over je grenzen laten gaan. Je doet dit om de vrede te bewaren of om gezien en geaccepteerd te worden. Je bent ten diepste bang voor wat anderen van je vinden, dat ze je zullen afwijzen als je weerwoord of je eigen mening geeft. Vaak komt dit voor uit jeugdtrauma, een ontwikkelingstrauma door een onvolledige hechting.

Angst voor afwijzing zie je terug in de boksring o.a. wanneer jij je eigen ruimte snel inlevert en je geen duidelijk voelbare grens aangeeft. Ook als er nauwelijks wordt teruggevochten bij grensoverschrijding of je de ander (in dit geval de bokstherapeut) niet durft te raken.

Kijk hier Referentie Bokstherapie en pesten voor het leren omgaan met grenzen als je bijvoorbeeld gepest wordt.


De controle loslaten


Controle loslaten betekent leren ontspannen. Mentaal en fysiek. Ontspannen in de wetenschap dat jij altijd oké bent of je nu wint of verliest, hard werkt of overspannen thuis zit, een top carrière hebt of simpelweg niets doet en van het leven geniet. In de kern ben en was je altijd al oké.


Zelfbeheersing oefenen

 

Durven loslaten vertaalt zich naar de boksring als ontspannen kunnen bewegen, accepteren dat je wel eens geraakt wordt, relaxt blijven onder druk, je emoties rustig beheersen i.p.v. ze hard te controleren, kansen durven pakken en je energie leren managen. Door gebruik te maken van een bokstherapeut wordt je een spiegel voorgehouden en word je professioneel begeleid met inzet van effectieve lichaamsgerichte en traumasensitieve therapie.

 

Kijk hier voor het effect op je zenuwstelsel Het effect van bokstherapie op je zenuwstelsel

Woon je in Utrecht e.o. en wil je uitproberen of deze effectieve lichaamsgerichte therapie ook jou kan helpen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. info@bokstherapiemetstotenvooruit.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.