De verbinding tussen bokstherapie en de polyvagaaltheorie
Heb je wel eens gehoord van de polyvagaaltheorie? Deze theorie heeft alles te maken met hoe je lichaam reageert op stress en gevaar. En verrassend genoeg, bokstherapie kan een krachtige tool zijn om je zenuwstelsel te reguleren volgens deze theorie. Deze vorm van lichaamsgerichte therapie confronteert de cliënt met de staat van zijn autonome zenuwstelsel en bevordert het schakelen tussen de verschillende stress regulatiesystemen.
Wat is de polyvagaaltheorie?
Deze theorie is is redelijk complex en stelt dat ons zenuwstelsel drie regulatiesystemen kent die bepalen hoe we reageren op onze omgeving:
- "Sociale betrokkenheid” (ventrale vagale systeem): Dit is een staat van rust en verbondenheid met anderen, je voelt je veilig, je blijft communiceren tijdens een conflict in plaats van te vluchten of te vechten.
- "Vechten of vluchten” (sympathisch systeem): Deze reactie treedt op wanneer je je bedreigd voelt. Je lichaam bereidt zich voor op actie.
- "Bevriezen” (dorsale vagale systeem): Dit is een reactie op overweldigende dreiging. Je lichaam wordt als het ware lam van angst, je stort fysiek en mentaal in, bij traumatische gebeurtenissen dissocieer je.
Hoe je in een situatie reageert gebeurt volledig onbewust, dit wordt automatisch gestuurd door het autonome zenuwstelsel via de "nervus vagus", een belangrijke zenuwbaan die signalen uit je lichaam doorgeeft aan je brein. Volgens deze theorie hebben veel psychische klachten te maken met een disbalans in deze systemen. Dit is uitvoerig beschreven door Stephen Porges, een Amerikaanse hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper. Google hem maar eens. In mijn coaching breng ik deze theorie effectief in de praktijk.
Hoe past bokstherapie hierbij?
Bokstherapie kan helpen om de balans in het zenuwstelsel te herstellen. Door middel van fysieke training en ademhalingsoefeningen leer je om:
- Uit de "bevries" reactie te komen: Door je lichaam te bewegen en je aandacht te richten op het hier en nu, kun je de gevoelens van verlamming overwinnen. Na de eerste paar sessies wordt er "gespard", dit is een schijngevecht (zonder naar het hoofd te slaan) waarin je onder druk wordt gezet door de bokstherapeut. Dit geeft wat stress en gevoelens van onmacht waarmee je vervolgens leert om te gaan. Dit verhoogt je weerbaarheid tegen stress in het dagelijks leven. Je leert balanceren op de grens van instorten en de (vecht- of) vluchtresponse. Tegelijkertijd ben je in verbinding met mij als therapeut waardoor op die grens van instorten ook je sociale betrokkenheid wordt geprikkeld. Ik help je met het reguleren van al deze emoties zodat het veilig voor je blijft.
- De "vecht of vlucht" reactie te reguleren: Boksen biedt onder deskundige begeleiding een veilige omgeving om je energie te kanaliseren en je vecht- of vluchtreactie te beheersen. Boksen heet niet voor niets de "gentleman sport" want een bokser moet zijn emoties kunnen beheersen. Het is voor cliënten vaak een openbaring hoe de ervaringen in de boksring terugkomen in het dagelijks leven, en andersom. Door samen met met mij je reacties op te merken, die te benoemen en te analyseren wordt de ervaring tastbaar en toepasbaar buiten de coachsessies. Dit onderscheidt bokstherapie van 'gewoon' een boksles en vraagt daardoor andere kwaliteiten van de therapeut dan alleen goede kennis van bokstechnieken.
- De "sociaal betrokken" reactie te versterken: Door de verbondenheid met je therapeut en soms met andere deelnemers (zoals bij Ouder-kind boksen, zie elders op mijn website) kun je je gevoel van veiligheid en verbondenheid vergroten. Het op deze manier versterken van je ventrale systeem zorgt voor meer sociale connectie, helpt je op je gemak te voelen bij anderen en om oké te zijn met jezelf. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je je triggers en valkuilen kent in de interactie met anderen, hoe beter je in staat bent om de verbinding aan te gaan en in verbinding te blijven als het spannend wordt. Je schiet niet direct meer terug naar een vecht-vlucht reactie of naar een totale terugtrekking in jezelf.
De voordelen van boksen vanuit de polyvagaaltheorie
- Verhoogde veerkracht: Door je zenuwstelsel te reguleren, word je beter bestand tegen stress en tegenslagen.
- Verbeterde sociale vaardigheden: Het kan je helpen om je meer op je gemak te voelen in sociale situaties.
- Verminderde angst: Door de balans in je zenuwstelsel te herstellen, zullen angst en depressieve gevoelens verminderen.
- Verhoogd zelfvertrouwen: Door het overwinnen van de fysieke en mentale uitdagingen in een therapiesessie bouw je zelfvertrouwen op.
Conclusie
Bokstherapie is meer dan alleen maar een fysieke training. Het is een krachtig middel om je mentale gezondheid te verbeteren. Door de principes van de polyvagaaltheorie toe te passen in mijn therapiesessies help ik je om je zenuwstelsel op een positieve manier te beïnvloeden en je algehele welzijn te verbeteren.
Wil je dit graag eens ervaren of wil je eerst een aantal ervaringen van anderen lezen? Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.
Reactie plaatsen
Reacties