Fysiek en mentaal uitgeput?

Gepubliceerd op 1 september 2024 om 17:37

Het is niet hoe oud je wordt maar hoe je oud wordt

 

Ik hoef niet perse heel oud te worden.... maar wel heel gezond oud. Ervoor zorgen dat je gezond blijft vraagt om goed onderhoud. Van je lijf en van je hoofd. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk moet je geluk hebben dat je niet ernstig ziek wordt, maar verder bepaal je zelf hoe je oud wordt (vind ik). Ik vergelijk het met het onderhoud van je auto. Ik bezat de Kaiser Jeep Wagoneer op de foto, bouwjaar 1968. Verliefd was ik op het nostalgische 'surfy' uiterlijk, de historie en natuurlijk het geluid van de V8-motor met een diepe gorgel in de dubbele uitlaat. Milieutechnisch nu niet meer verantwoord om te rijden maar wél heel goed onderhouden waardoor hij ruim 50 jaar later nog altijd rijdt.

 

Hoe gezond oud worden? 

 

Simpel vertaald: als je géén goed onderhoud pleegt sta je vaker stil en ligt je auto sneller op de sloop. Gebruik je geen goede olie (lees: eet je vaak junk food) en rijd je vaak erg hard (lees: vaak stress, geen ontspanning) of staat je auto veel stil (krijg je 'roestige' gewrichten van..) dan weet je wat er gebeurt. Zo ook met je lijf. Investeer je in gezonde voeding, in voldoende beweging en genoeg rust dan levert dat veel gezonde 'kilometers' op. En ja dat kost tijd, geld en moeite. Investeer je dat liever in vakanties of dure spullen en blijf je liever op de bank liggen? Prima maar klaag dan niet over je kwaaltjes en gebreken. 

 

Motivatie om gezonder te leven... daar kun je heel lang op wachten

 

Om te gaan bewegen of gezond te gaan eten heb je motivatie nodig wordt gezegd. Bullsh*t. Het is discipline dat je nodig hebt. Discipline is iets tóch doen terwijl je er geen reet zin in hebt. Omdat het op de lange termijn goed voor je is. Dus geen quick fix of direct resultaat maar elke dag een stapje vooruit. Soms een stapje terug (je bent ook maar een mens..) en dan terug op het pad en weer doorstappen. 

 

Mentaal sterker worden?

 

Lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben veel met elkaar gemeen. Het is net als trainen in de sportschool. Door de weerstand steeds iets te vergoten wordt je lichaam sterker. Zo groei je fysiek door jezelf steeds iets uit te dagen voorbij je comfortzone.  Zo ook met mentale kracht, die groeit bij weerstand. Dus als iets moeilijk voor je is, bijvoorbeeld doorzetten als een taak lastig is, dan is het de uitdaging om dit toch te doen. Dat geldt ook voor het omgaan met en praten over psychische problemen. Nog steeds rust hier een zeker taboe op, zeker bij mannen.

 

Praten over mentale uitputting, helpt dat dan?

 

Ja natuurlijk helpt dat. Ik weet uit eigen ervaring dat de hulp van een professional zoals een psycholoog je net die inzichten kan geven die je zelf niet kunt verzinnen. Moet je daarvoor over een drempel stappen? Jazeker! Iets zelf niet kunnen oplossen wordt vaak als falen gezien, zeker door jezelf. En falen is vaak synoniem voor zwak zijn... en dat wil je natuurlijk niet, stel je voor... het doet afbreuk aan je eigenwaarde. Maar ik zie het zo: als iemand iets heel graag wilt en het lukt hem niet, ben je dan zwak als je hulp vraagt? Of ben je dan juist rete dapper omdat je je ego opzij durft te zetten om vooruit te komen? Om dat doel wél te halen dat je zonder hulp niet haalt? Wie is nou de zwakste, degene die er alles aan doet of degene die opgeeft? 

 

En als je niet van praten houdt, welke psychologische hulp is er dan?

 

Praten is belangrijk, maar doén is voor mij de sleutel tot mentale gezondheid. Pijn is mentaal én fysiek. Vaak zit pijn en trauma onbewust vast in je lijf, is het een afgescheiden deel van je bewustzijn dat moeilijk te bereiken is, moeilijk om er woorden aan te geven. Dat kun je opnieuw leren, het contact maken met je pijn om die vervolgens te kunnen helen. Dat vraagt moed. Moed is iets aangaan ondanks je angst daarvoor. Dat hoef je niet alleen te doen. De jongeren en volwassenen die ik coach krijgen door de inzet van boksoefeningen direct toegang tot hun gevoel. Een confronterende en zeer directe manier van lichaamsgerichte psychotherapie  zonder langdurige gesprekstherapie. Zo bouw je aan veerkracht en zowel fysieke als mentale fitheid, reduceer je stress en word je gezond oud.

 

Gezond en actief ouder worden

 

Gezond en actief ouder worden vraagt inzet en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Stress en ongelukkige gevoelens bespreekbaar maken én veel meer nadruk leggen op lichaamsbewustzijn, op het (h)erkennen van trauma in je lichaam. Door praktische oefeningen leren omgaan met frustratie en tegenslag. Meer zelfvertrouwen opbouwen. Leren 'nee' te zeggen tegen anderen, leren 'ja' te zeggen tegen jouw dromen door op te komen voor jezelf. Goed en steady onderhoud plegen: goed zorgen voor je lichaam en heel belangrijk: het niet alleen willen doen maar steun zoeken. Sociale betrokkenheid houdt mensen gezond.

 

Wil je aan de slag met je eigen geluk? Wil je aan de slag met "preventief onderhoud"?

 

Maak dan onderstaand een afspraak en leer wat bokstherapie voor je kan doen.

 

Lees ook: Bokstherapie: de pijn voorbij


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.